Dit artikel beschrijft de inbouw van led strips in wagons en huisjes

Het inbouwen van led strips in wagons of huisjes is vrij eenvoudig. De led strips zijn meestal zelfklevend en daarom zo aan de binnenkant van het dak te plakken. Omdat led strips polariteits gevoelig zijn, ze hebben een plus en een min, heb je altijd een brug gelijkrichter nodig. Om knipperen van de verlichting te verminderen wordt er een condensator (elco) gemonteerd. Hoe groter de capaciteit hoe minder de verlichting zal knipperen, hier moet wel plaats voor zijn want hoe meer capaciteit hoe groter de elco. Sommige multiprotocol centrales veroorzaken ook een lichte flikkering van led verlichting of locomotief verlichting, ook dit wordt voorkomen door een elco te gebruiken. Soms om flikkering tegen te gaan wil het wel helpen om het Motorola protocol op de centrale uit te schakelen. Rij je digitaal dan is de spanning op de rails ongeveer 18V en is het nodig om een serie weerstand toe te passen zodat er 12V voor de led strip over blijft. Voor analoog rijden is deze weerstand niet nodig aangezien dit al maximaal 12V of 14V is. Het berekenen van de serieweerstand is niet voor iedereen even eenvoudig, daarom zal ik een paar voorbeelden geven.

Een ledstrip knip je meestal in een meervoud van 3 leds. De lengte van de wagon bepaalt de lengte van de ledstrip. Het meest voorkomend is 9 of 12 leds.

Onderstaande serieweerstanden zijn nodig voor het aantal gebruikte leds bij gebruik op een digitale baan met een railspanning van ongeveer 18 Volt:

3 leds 600 ohm per stuk

6 leds 300 ohm per 100

9 leds 200 ohm per 100

12 leds 120 ohm per 100

Hierbij is er uitgegaan van een stroom door 3 leds van 20mA. Dit zijn richtwaardes. In de praktijk is het vrijwel altijd beter een hogere weerstandswaarde te kiezen omdat leds meestal te fel branden. Gebruik je 12 leds dan zou een weerstand van 120 ohm nodig zijn. In de praktijk kan het goed zijn dat ze mooier branden met 300 ohm. Dit zul je dus proefondervindelijk moeten vaststellen.

Let er op dat weerstanden warm kunnen worden. Deze mogen dus nooit het plastic van de wagon raken en moeten vrij opgesteld worden!!! Bij 9 en 12 leds kan het nodig zijn weerstanden van een hoger wattage te nemen. Bijvoorbeeld 0.6 watt.

De volgende link kan je helpen bij het zoeken naar weerstanden bij Conrad: Zoeken naar Weerstanden

Goedkope weerstanden bij AliExpress

Het aansluitschema

Het is gewoon een kwestie van de juiste verbindingen maken. Op de brugcel staat de wisselspanningaansluiting aangegeven als ~. Deze gaan elk naar een van de beide wielen. De + van de brugcel gaat naar de linkerkant van de weerstand, de rechterkant van de weerstand gaat naar de + van de Elco en naar de + van de Ledstrip. De andere - kant van de led strip gaat naar de - van de elco en naar de - van de brug gelijkrichter.

Let op: Bij Digitaal bedrijf moet de weerstand voor de Elco zijn geplaatst. Zodoende wordt de Elco bij het inschakelen van de DCC Centrale langzaam opgeladen. Zou de weerstand na de Elco zitten dan moet de DCC Centrale in een keer alle Elco's in alle wagons in een keer opladen. Dit ziet de Centrale als een kortsluiting waardoor deze in de kortsluitbeveiliging gaat.

De onderdelen

Deze brug gelijkrichters zijn uitermate geschikt voor in de wagons: Brug gelijkrichter of deze Brug gelijkrichter

Wil je zoeken naar andere Brug gelijkrichters gebruik dan deze link: Zoeken naar Bruggelijkrichter

De Elco's zijn uitermate geschikt voor in de wagons, hier geldt hoe meer capaciteit hoe beter, maar er moet wel plek zijn voor die grote elco's: Elco 100uF 35V of deze Elco 220uF 35V

Wil je zoeken naar andere elco's gebruik dan deze link: Zoeken naar Elco

Om wagons te verlichten zijn er vele ledstrips in de handel. Deze zijn vrijwel allemaal zelfklevend. Onderstaande zijn allemaal geschikt hiervoor. Je moet nog wel bepalen welke kleur je wilt in je wagon. In een ICE zul je mogelijk koud wit licht willen hebben, in andere wagons mogelijk warm wit of neutraal. De ledstrips zijn gemakkelijk in te korten op de juiste lengte. Waar je de strip kunt doorknippen is meestal te zien aan de soldeereilandjes die meestal om de 3 leds zitten.

Led strip 12V warm wit 5mtr

Led strip 12V neutraal wit 3mtr

Led strip 12V warm wit 3mtr

Overzicht Ledstrips bij Aliexpress.

 

Wil je nog naar andere led strips zoeken gebruik dan deze link: Zoeken naar Led strip

Onderstaand een voorbeeld van een starre led strip aan het dak vastgeplakt. Linksonder op de foto is de brug gelijkrichter, de elco, en de weerstand te zien. Deze zijn zo compact mogelijk aan elkaar gesoldeerd. Het is wel zaak dat alles goed wordt geïsoleerd zodat er geen kortsluiting kan ontstaan. Je zou hiervoor Krimpkous kunnen gebruiken. Nadat je de krimpkous om de blanke metalen pootjes hebt geschoven houdt je er de soldeerbout tegen om de kous te laten krimpen. Dit doe je rondom. Kijk echt uit dat je niet met de hete soldeerbout het plastic van de wagon aanraakt, in minder dan een seconde heb je er een gat in zitten!!!

Wil je andere maten krimpkous zoeken gebruik dan deze link: Zoeken naar Krimpkous

Krimpkous bij AliExpress

 

Verlichting schakelen met een functie decoder

Het is ook mogelijk om de led verlichting in elke wagon aan of uit te schakelen vanaf de centrale. Hiertoe moet er een Functie decoder worden gemonteerd. Met de functietoetsen op de centrale kan naar wens de led verlichting, of de sluitverlichting worden geschakeld. Is het een stuurstandrijtuig dan kan er ook de kopverlichting mee worden ingeschakeld.

Koop hier o.a. goedkope Locomotief Decoders voor de modelbaan

Soldeertin en afzuiging

Denk bij het solderen wel aan je gezondheid. Soldeertin bevat lood en hars. Dit is erg slecht voor je gezondheid en moet je zeker niet inademen. Een afzuiging is daarom echt noodzakelijk. Je kunt daarvoor deze Afzuiging of deze Afzuiging gebruiken. Een alternatief is loodvrije soldeertin te gebruiken, dit heeft wel als nadeel dat het veel lastiger is om mee te solderen.

Wil je zoeken naar soldeertin gebruik dan deze link: Zoeken naar Soldeertin

Goedkope soldeertin bij AliExpress

Bedrading

Voor het aansluiten is dit draad erg geschikt. Decoderdraad Rood of Decoderdraad Zwart. Deze draad is dun en lekker soepel. Wil je zoeken naar andere kleuren Decoderdraad gebruik dan deze link: Zoeken naar Decoderdraad

Goedkope decoderdraad bij AliExpress

Led verlichting in huizen en gebouwen

Alles wat hier is beschreven geldt natuurlijk ook voor het inbouwen van ledstrips in huizen en gebouwen. Wanneer je 12 Volt gelijkpanning als voeding gebruikt kun je de ledstrip rechtstreeks op de plus en min van de voeding aansluiten. Een brug gelijkrichter, elco, en serieweerstand zijn dan niet nodig.

Deze 12 volt voeding is 2 Ampere. Hier kunnen ongeveer 100 leds op branden. Deze voedingen zijn bij aliexpress.com voor een fractie van de prijs te bestellen. Je moet even geduld hebben, het duurt meestal minimaal 3 weken voor je ze in huis hebt. Let wel op dat je deze met een EU stekker besteld. Hier vindt je er een paar: 12 volt voedingen

Kijk eens bij Coolblue Ledverlichting

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress